Vitajte


Vážení rybári, vítame vás v novom internetovom priestore, ktorého cieľom je sprostredkovať vám zaujímavé informácie a novinky z rybárskeho prostredia, ako aj množstvo doplnkov, ktoré určite ocenia aj poľovníci a turisti.

utorok 30. novembra 2010

História Victorinox nožov

História "švajčiarskych dôstojníckych nožov" 
vo svete známych ako "Swiss Army Knives" - švajčiarske armádne nože

Karl Elsener, štvrtý syn klobučníka Balthasara Elsener-Otta sa rozhodol vyučiť kováčom. Ako 24-ročný sa vrátil po mládeneckých rokoch strávených v Paríži a juhonemeckom Tuttlingene do svojej vlasti a v roku 1884 otvoril v Ibachu kováčsky obchod. Vtedy ešte nebol v kantóne Schwyz skoro žiaden priemysel a mnoho synov sedliakov muselo vycestovať za prácou do Ameriky, Austrálie alebo na Nový Zéland. Aby vytvoril nové pracovné miesta, chopil sa Karl Elsener roku 1891 iniciatívy pri založení Švajčiarskeho zväz kováčov, ktorého prednostným cieľom bolo vyrábať vo vlastnej krajine vojenské nože pre švajčiarsku armádu. V októbri 1891 sa uskutočnila prvá dodávka do Bernu.

Zakrátko začal Karl Elsener vyrábať aj ďalšie, vylepšené vreckové nože, ktoré neoznačoval číslami, ale názvami ako napr. žiacke nože, kadetské nože a sedliacke nože. Vojenský nôž bol veľmi robustný a tiež veľmi ťažký. Preto vyvinul Karl Elsener pre dôstojníkov ľahký a predovšetkým elegantný nôž, ktorý obsahoval okrem čepele aj nebožiec, otvárač na konzervy, skrutkovač a neskôr ešte druhú, menšiu čepeľ a tiež rydlo a vývrtku. Tento nový model vreckového noža s dvoma pružinami pre 6 čepelí pomenoval "dôstojnícky nôž" a 12. júna 1897 si ho dal patentovať. Švajčiarski dôstojníci tak dostali "dôstojnícky nôž", teda nie ako regrúti od armády a mnoho záujemcov si ho odvtedy kupovalo aj v odborných obchodoch, kde mimo iné možno dostať aj armádne nože pre vojakov.

Nový multifunkčný vreckový nôž si za krátku dobu získal všade veľký ohlas. Neustále pribúdalo záujemcov zo zahraničia. Čoskoro boli k tomuto typu noža pripojené ešte ďalšie nástroje ako napr. pílka na drevo a nožničky. Neskôr bol k veľkému skrutkovaču pridaný ešte otvárač na fľaše a vylepšený bol otvárač na konzervy, ktorý bol doplnený malým skrutkovačom. Nasledovali ďalšie doplnky ako pilník na nechty, pinzeta a špáradlo, pílka a pilník na kov, odšupinovač rýb, kovové meradlo (mm), krížový skrutkovač a lupa.

Dnes sa tento typ dôstojníckeho noža dodáva vo viac ako 100 rôznych variáciách a kombináciách. Vrcholom série je model "Swiss Champ", ktorý pozostáva zo 64 jednotlivých dielov. Má vyše 30 rôznych funkcií, je to "malý kufrík s náradím", ktorý sa ľahko drží v ruke a váži púhych 185 gramov. Múzeum moderného umenia v New Yorku a Štátne múzeum v Mníchove ho zahrnuli do zbierky "Dobrý dizajn". Na výrobu noža "Swiss Champ" je potrebných vyše 450 pracovných operácií.

V roku 1909, po smrti svojej matky, zvolil Karl Elsener jej meno VICTORIA ako značku firmy. Keď sa v roku 1921 dostal vynález nehrdzavejúcej antikorovej ocele aj do Ibachu, bola značka VICTORIA doplnená pre nože z nehrdzavejúcej ocele slovom INOX, medzinárodným označením pre antikorovú oceľ. Zo spojenia týchto dvoch slov vznikla dnešná továrenská značka a názov firmy VICTORINOX.

Victorinox dnes zamestnáva vyše 950 osôb a je najväčším priemyselným podnikom v kantóne Schwyz a tiež najväčšou továrňou na výrobu nožov v Európe.

Výroba nožov dnes dosahuje: 


  • švajčiarske dôstojnícke nože 100 rôznych kombinácií 30000 ks/deň 6,1 mil. ks/rok
  • ostatné vreckové a remeselnícke nože 300 rôznych modelov 30000 ks/deň 6,1 mil. ks/rok
  • nože pre domácnosť a mäsiarske nože 400 rôznych typov a veľkostí 33000 ks/deň 6,8 mil. ks/rok
  • Spolu 800 rôznych typov nožov 93000 ks/deň 19,0 mil. ks/rok

V rokoch 1945 až 1949 boli vreckové nože VICTORINOX dodávané vo veľkých množstvách do PX - obchodov americkej armády, námorníctva a letectva. Tieto dodávky prispeli rozhodujúcou mierou k tomu, že sa švajčiarske vreckové nože stali známe doslova po celom svete. A pretože americkým dôstojníkom a vojakom sa ťažko vyslovovalo slovo "Offiziersmesser", pomenovali si ho jednoducho "Swiss Army Knife". Toto označenie v anglicky hovoriacich krajinách už zdomácnelo, vo francúzsky hovoriacich krajinách sa im hovorí "Couteaux Swiss" a v Nemecku a Rakúsku sú známe pod menom "Švajčiarske nože".

Prezidenti USA ich používali ako darčeky 

Lyndon B. Johnson, prezident Spojených štátov amerických, venoval svojim hosťom v Bielom dome 4.000 takýchto nožov so svojimi zlatými iniciálami. Tieto obľúbené darčeky používali aj prezidenti USA Ronald Reagan a George Bush. Švajčiarski diplomati a vysokí dôstojníci dávali svojim hostiteľom v cudzích krajinách "dôstojnícky nôž" ako praktický darček.

Vojenské nože

Mimoriadne si nože VICTORINOX obľúbili piloti. Keď bol Francis Gary Powers, pilot amerického prieskumného špionážneho lietadla U2, zostrelený v roku 1960 nad Ruskom, vystavovali Sovieti všetky predmety, ktoré u neho našli. Medzi nimi bol aj červený vreckový nôž VICTORINOX.

Nigérijské letecké ozbrojené sily objednali veľký počet nožov so zahnutou čepeľou, lebo nimi sa dali ľahko prerezať zauzlené laná padákov.

Od roku 1976 svoje armádne nože nakupuje od VICTORINOX-u z Ibachu aj nemecký Bundeswehr. Namiesto švajčiarskeho kríža majú rúčky poľnej zelenej farby, vyzdobené znakom s nemeckou spolkovou orlicou. Nôž má špeciálnu čepeľ s poistkou, ktorú možno otvoriť i zavrieť jednou rukou.


V poslednom období sa vreckové nože od VICTORINOX-u stali povinnou výbavou vojakov celého radu armád NATO.

Nepostrádateľný i vo vesmíre 

Nože "Swiss Army Knife" obiehali dokonca zemeguľu pri vesmírnych letoch NASA, ako povinná súčasť výstroja posádky kozmických lodí.

Nože VICTORINOX vo svete

Svetový úspech vreckových nožov VICTORINOX spočíva v ich kvalite a cene: sú cenovo výhodné a bezvadne fungujú. Predávajú sa vo viac než 100 krajinách.

Najväčším odberateľom sú Spojené štáty americké a prekvapivo aj Nemecko, kde sa napriek vyspelej domácej produkcii stal švajčiarsky znak na vreckových nožoch pečaťou kvality.

V zahraničí dochádza v stále väčšej miere k napodobňovaniu "švajčiarskych dôstojníckych nožov", napr. v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, USA, Japonsku a Číne, ale nikde nedosahujú ich kvalitu. Stále častejšie dochádza k tomu, že tieto zahraničné falzifikáty sú vybavené švajčiarskym znakom, aby na verejnosti vzbudzovali dojem, že ide o švajčiarsky výrobok. Tomu sa snažia zabrániť švajčiarske veľvyslanectvá svojimi intervenciami a zákonnými opatreniami.

Podľa zákona na ochranu práv majú obaja švajčiarski výrobcovia - VICTORINOX a WENGER - právo označovať svoje vreckové nože švajčiarskym, tzv. helvétskym krížom. V posledných rokoch sa stále viac uplatňujú vreckové nože VICTORINOX aj v oblasti reklamy. Patria k najobľúbenejším reklamným a darčekovým predmetom trvalej hodnoty.

Markantné prednosti vreckových nožov VICTORINOX voči napodobeninám

1.  Veľmi dobrá švajčiarska kvalita. 90 osôb sa počas prísnej výstupnej kontroly stará o to, aby sa do expedície dostali iba bezchybné vreckové nože. Záruka firmy VICTORINOX je časovo neobmedzená a vzťahuje sa na vady materiálu a výroby. Servis je vynikajúci.

2.  V roku 1951 patentoval VICTORINOX otvárač na konzervy, ktorý je najlepším vstavaným otváračom na vreckových nožoch. Konzervy sa ním dajú otvoriť rýchlo a bez použitia veľkej sily, pričom okraj plechového obalu ostane hladký a čistý. Na otvárači je zároveň šikovný skrutkovač, ktorý je použiteľný na skrutky s priečnym aj krížovým zárezom.

3.  Iba nože VICTORINOX majú hliníkové plochy, ktoré dosadajú na vývrtku a zaisťujú medzipolohu, anodicky oxidované, to znamená, že sú vybavené tvrdou, oteruvzdornou povrchovou úpravou. Táto povrchová úprava síce predražuje tieto diely dvaapolkrát, ale zabezpečuje dlhodobú životnosť a kvalitu.

4.  Vďaka dvom dodatočným výrobným operáciám boli prepichovač, nebožiec a šidlo vybavené účinným ostrím, ktoré napr. umožňuje urobiť dierku do koženého opasku, alebo vyvŕtať do dreva hlbokú dieru.

5.  Znitovanie celého noža je zosilnené pridaním 6 kovových ružíc.

6.  Vyklopený skrutkovač stojí v pracovnej polohe za pomoci zvýšeného tlaku pružiny. Jeho čelná hrana je za osou noža, zviera s ňou uhol 89 stupňov, aby bolo zabránené sklopeniu skrutkovača počas jeho používania. Otvárač fliaš je optimálne prispôsobený zátkam.

7.  Pílka na drevo je u nožov VICTORINOX riešená tak, aby bola čo najdlhšia a všetky zuby sú veľmi ostro nabrúsené.

8.  Pílka a pilník na kov zostávajú dlho ostré vďaka vyššej tvrdosti povrchu.

9.  Mini-skrutkovač, schovaný vo vývrtke (napr. na skrutky okuliarov, hodiniek a iné), je patentovaný a pochádza z vývoja firmy VICTORINOX.

10.  Pri vývoji a výrobe každého dielu noža má prioritu funkčnosť a spoľahlivosť pred úsporami.

11.  Múzeum moderného umenia v New Yorku a Štátne múzeum úžitkového umenia v Mníchove umiestnili originálne "dôstojnícke nože" typ č. 1.6783 a č. 1.6795 z vlastnej iniciatívy do svojej zbierky "Dobrý dizajn".

Vývoj "dôstojníckych nožov " VICTORINOX

1884 1. január, Karl Elsener zakladá svoju vlastnú firmu 1889 prvá dodávka robustných vojenských nožov, obsahujúcich veľké čepele, skrutkovače,
otvárače na konzervy a šidlá, pre švajčiarsku armádu
1897 12. jún, oficiálna registrácia elegantného "dôstojníckeho noža", doplneného malou čepeľou
a vývrtkou, ktoré vyvinul zakladateľ firmy
1902 nové modely nožov, vybavené pílkou na drevo, nožničkami, pinzetou, špáradlom a strmeňom
1909 označovanie nožov zalisovaním kovového "švajčiarskeho kríža" do červených rúčok
1923 začiatok výroby nožov vo vyhotovení z antikorovej ocele
1931 zavedenie elektrického kalenia, prvýkrát vo svete
1937 celuloidové rúčky sú nahradené rúčkami fibroxovými
1942 nový skrutkovač s otváračom fliaš, pilníkom na nechty a čističom nechtov na chrbte noža

od 1945 kontinuálny vývoj nových typov nožov

1946 nový patentovaný otvárač konzerv (ako dnes používa aj firma WENGER)
1951 vylepšený patentovaný otvárač konzerv s malým skrutkovačom, medzisteny nástrojov,
nahradzujúce medzisteny z alpaky, nový skrutkovač s otváračom fliaš, ohýbač a odizolovač
koncov drôtov 
1952 krížový skrutkovač, na mieste vývrtky veľký pilník na nechty s čističom nechtov, pílka a pilník
na kov, odšupiňovač rýb
1961 nové šidlá s ostrím, skryté nitovanie
1968 závesný krúžok nahradzuje strmeň
1973 lupa a krížový skrutkovač
1984 guličkové pero, jemný skrutkovač, dlátko na drevo
1985 kombinované kliešte, aj na strihanie drôtov
1986 rúčky aj v maskovacích farbách
1990 švajčiarske hodinky zabudované v rúčke
1991 viacúčelový háčik a špendlík
1992 golfová čepeľ
od 1999 90 % nožov sa exportuje do vyše 100 krajín sveta
950 pracovníkov v materskom závode v Ibachu
150 spolupracovníkov v cudzine
800 výrobných strojov a zariadení
31500 m2 výrobných plôch

Niektoré vlastnosti "švajčiarskeho dôstojníckeho noža" VICTORINOX

¤ Na obe nožové čepele je použitá špeciálna chróm-molybdénová oceľ na nože. Po zakalení pri
1040 °C a popúšťaní pri 160 °C majú čepele tvrdosť 56 HRc.
¤ Pílky na drevo, nožničky a pilníky na nechty majú tvrdosť 53 HRc, skrutkovače, otvárače konzerv
a šidlá 52 HRc a vývrtky 49 HRc.
¤ Pílka a pilník na kov sú kalené a tvrdo chrómované, takže nimi možno pilovať železo aj oceľ.
¤ Medzisteny sú od roku 1951 vyrábané z hliníkovej zliatiny. Tým sú ľahšie a nôž sa príjemnejšie nosí
vo vrecku nohavíc. Predtým boli vyrábané z alpaky.
¤ Nity a poistné ružice nitov sú zhotovené z mosadze a rúčky z celuloidu.
¤ Pružina tlačí na veľkú čepeľ silou cca 12 kg a na opačnej strane silou cca 8 kg na malú čepeľ. Týchto
12 a 8 kg, tzn. spolu 20 kg, tlačí z druhej strany na vývrtku. Z toho vychádza pri dvoch pružinách,
resp. 6 tlačných miestach, celkove asi 70 kg tlaku pružiny. K silnému zaklapnutiu čepele je takýto tlak
potrebný, lebo prevodový pomer je 1 : 20. U noža "Swiss Champ" s 8 pružinami, resp. 24 tlačnými
miestami, je tlak pružiny celkom 300 kg.
¤ Na prebrúsenie čepele je najlepšie používať obťahovacie kamene. Pre ocieľku sú čepele príliš tvrdé
a vysoko legované. 

Pohľad do nového tisícročia s nástrojom firmy VICTORINOX


  Cyber Tool je tu - nástroj vyvinutý špeciálne pre dnešnú dobu, v ktorej každý všedný deň ovládajú počítače a elektronika. Vďaka 13 rôznym skrutkovačom, šikovne vtesnaných do minimálneho priestoru, je tento nástroj v oblastiach elektroniky, domácnosti, hobby a hračiek jedinečným pomocníkom. Imbusové kľúče a ich držiaky ako aj ostatné nástroje možno otvoriť ručne, rýchlo a bez komplikácií. A ďalšia premiéra - nové červené alebo modré priehľadné rúčky noža dodávajú nožu nezvyklý pôvab.

Cyber Tool pochádza, rovnako ako ostatné vreckové nože, z vývoja firmy VICTORINOX. Je elegantný a kompaktný, obsahuje množstvo nástrojov a ponúka množstvo užitočných funkcií. Vďaka týmto vlastnostiam sa už legendárne "Swiss Army Knives" - švajčiarske vojenské nože - stali pre milióny ľudí nepostrádateľným každodenným pomocníkom, asi tak ako náramkové hodinky. Dnes patria aj do oficiálneho výstroja posádok kozmických lodí NASA.

V noži Cyber Tool (1.7725.T) je k dispozícii 34 nástrojov a skrutkovačov: veľká a malá čepeľ, vývrtka, otvárač na konzervy s malým skrutkovačom 3 mm (tiež pre krížové skrutky 2 - 3 mm), otvárač fliaš so skrutkovačom 6 mm, ohýbač drôtu/odizolovač, vpichovacie, vŕtacie a šicie šidlo, závesný krúžok, pinzeta, špáradlo, imbusový kľúč s kombinovaným 6-hranným otvorom 5 mm-ovým pre dvojité konektory a 4 mm-ovým pre 4 dvojité bity, skrutkovač normálny a krížový 0 a 1, zárezový skrutkovač 4 mm, krížový 2 mm, imbus 4 mm, torx 8, 10 a 15, výklopný držiak náradia, guličkové pero (vhodné aj na prestavovanie dvojitých spínačov), špendlík, patentovaný mini-skrutkovač 1,5 mm (špeciálne na skrutky okuliarov), kombinované kliešte na strihanie drôtov a lisovanie káblových očiek a univerzálny háčik (napr. na nosenie balíkov). K dispozícii je aj jednoduchšia verzia s menším počtom funkcií, ale i väčšia verzia, s ktorou možno rôzne materiály aj rezať a opracovávať.


Cyber Tool 1.7725.T má 34 funkcií a váži iba 157 gramov
Cyber Tool 1.7605.T má 29 funkcií a váži iba 97 gramov - bez klieští, nožníc a háčika
Cyber Tool 1.7775.T má 41 funkcií - obsahuje navyše pílku na drevo, pílku na železo, pilník, 
čistič nechtov, skrutkovač 2,5 mm, dláto a škrabku 




Pre kompletný výber nožov Victorinox kliknite na www.slaviaryby.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára