Vitajte


Vážení rybári, vítame vás v novom internetovom priestore, ktorého cieľom je sprostredkovať vám zaujímavé informácie a novinky z rybárskeho prostredia, ako aj množstvo doplnkov, ktoré určite ocenia aj poľovníci a turisti.

utorok 27. novembra 2012

Rybári a odpadky - Dlhé Kusy Horná Streda


Rybári a odpadky - Dlhé Kusy

Rybárska aktivita sa na rok 2012 pomaly končí, k vode už chodí len pár skalných nadšencov a mráz aj túto zimu zastaví väčšinu činností v prírode a preto máme čas trochu bilancovať uplynulý rok a predstaviť verejnosti problémy s ktorými sa ako Piešťanskí rybári dosť intenzívne potýkame. Je ich mnoho, ale dovoľte aby sme Vám teraz predstavili aspoň jeden, veľmi aktuálny.

Ako rybári trávime pri vode a v prírode pomerne dosť času a napriek všeobecnej mienke ľudí a časti ochranárov nerobíme pri vode neporiadok, ale trápi nás problematika životného prostredia a poriadok v okolí našich vôd. Z tejto oblasti máme v okolí Piešťan jedno horúce miesto o ktorom by sme sa radi trochu rozpísali.

Štrkovisko Dlhé Kusy, ľudovo Jazero Horná Streda

Pôvodne sme nemali v pláne medializovať naše problémy, ale nakoľko sme sa pomerne často stretávali s názorom, že sme to práve my, kto robíme pri vode neporiadok a škodíme miestu nedalo nám nenapísať o tom ako vyzerá činnosť Rybárskej Organizácie Piešťany a čo všetko to obnáša, nakoľko nerybárska verejnosť nás tam väčšinou vidí len ako nepríjemných nudných patrónov, ktorí si zavadzajú s kúpajúcimi. (Tu veríme, že slušní ľudia sa dokážu dohodnúť všade kde sa stretnú.)

Chceme sa však venovať inému, pre nás dôležitejšiemu problému a tým je neporiadok pri vode. Len málo nerybárov tuší, že v Piešťanskej rybárskej organizácii je 1200 členov a každý riadny dospelý člen platí nie malé peniaze za to, že sa môže venovať svojmu koníčku, okrem toho má každý rybár povinnosť odpracovať si pri vode brigádu, ak si ju neodpracuje platí ďalších 20€, ktoré sa použijú na to aby v našich vodách mohli plávať ryby. A samozrejme 10€, ktoré putujú priamo do rozpočtu mesta.

Podobné brigády vykonávame na Váhu, na Sĺňave, ale ten hnus čo pravidelne nachádzame na Hornej Strede je neuveriteľný a je paradox, že práve rybári, ktorí sa o podobné miesta starajú sú obviňovaní zo stavu v akom sa nachádzajú. Nerybári tiež netušia, že každý rybár má povinnosť udržiavať na lovnom mieste poriadok a každá rybárska kontrola dbá na dodržiavanie tejto povinnosti.

Dovoľte však aby sme nechali prehovoriť niektoré čísla.

  • Za to, že môžeme na Hornej Strede loviť ryby platíme ročný nájom 6000€
  • Nasádzame do Hornej Stredy ryby za približne 15 000€ ročne
  • Do roka si na Hornej Strede odpracujeme 4 brigády, (úprava brehov a zber odpadu)
  • Za každý odvezený kontajner platíme 160€

Chceme sa s Vami podeliť o to čo sme pri vode našli na poslednej októbrovej brigáde, tu nie je moc čo písať, pozrite si fotky. Nájdete tam plechovky, stavebný odpad, kvetináče, flašky, ale takmer žiadne rybárske krmivá, kelímky, či obaly od háčikov. Prosíme širšiu aj nerybársku verejnosť o radu, situácia, ktorá v súčasnosti panuje je pre nás skutočne nepríjemná a každá pomoc pri jej riešení sa nám zíde, je nám jasné, že asi nikdy nedosiahneme aby sme sa neporiadku zbavili úplne, ale súčasný stav je neudržateľný a my ho dlhodobo riešiť jednoducho nevieme. K napísaniu tohto článku nás viedla potreba upozorniť na katastrofálnu situáciu s neporiadkom na Dlhých Kusoch (Jazero Horná Streda) a potreba upozorniť, že narozdiel od verejnej mienky ako rybári dlhodobo pomáhame životnému prostrediu v okolí Piešťan, a na rozdiel od mnohých "ochranárov" ktorí prírodu ochraňujú len spoza počítača pre ňu aj niečo robíme.


Autor: Rybárske potreby: www.slaviaryby.sk







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára