Vitajte


Vážení rybári, vítame vás v novom internetovom priestore, ktorého cieľom je sprostredkovať vám zaujímavé informácie a novinky z rybárskeho prostredia, ako aj množstvo doplnkov, ktoré určite ocenia aj poľovníci a turisti.

piatok 9. decembra 2011

Pár trikov pre začiatočníkov na pstruhových pretekoch

   Začala sa zima a definitívne sa skončilo obdobie čoraz obľúbenejších rybárskych prívlačových pretekov. Tieto rybárske preteky, ktoré väčšinou pozostávajú z lovu nasadeného pstruha dúhového boli kedysi zábavou pre úzky okruh ľudí, ktorí sa venovali prevažne jemnej prívlači. Dnes je však už situácia úplne iná, aspoň u nás v okolí miest Piešťany a Vrbové sa vytvorila silná skupina ľudí, ktorí sa stali súčasťou väčšiny prívlačových pretekov. Zaujímavé na tom všetkom je, že táto skupina, hoci vo svojom strede obsahuje množstvo veľmi kvalitných pretekárov v prívlači, obsahuje aj veľmi veľa rybárov, ktorí prívlačové preteky považujú v prvom rade za dobrú zábavu a nemajú čas venovať sa prívlači a tréningu tak ako registrovaní pretekári. Dnes však pozorujeme trend veľkého množstva rybárov, ktorí nemajú skúsenosti a predsa by sa radi zúčastnili prívlačových pretekov. Práve pre nich sme sa rozhodli napísať tento článok ktorým určite nenahradíte roky skúseností a v ktorom nenájdete žiadne tajné triky ako mať na rybách úspech. Skúsenosti sú proste skúsenosti. Tento článok si skôr kladie za cieľ osvetliť niektoré základné postupy vďaka ktorým sa vaša šanca na úspech predsa len trochu zvýši. A pre súčasných pretekárov, ktorí by mohli namietať, že svoje poznatky rozdávame len tak by sme radi dodali, že pár naozaj základných rád nikoho neohrozí.


Základné rady - nástrahy

      Zabudnite na to, že budete používať všetky nástrahy a vymoženosti, ktoré ste videli u vašich kolegov, ktorí už majú s jemnou prívlačou skúsenosti. V praxi sa totiž začínajúci rybári dopúšťajú veľmi častej chyby s precenením vlastných schopností a podcenením rybárskej techniky a vybavenia. Uvedieme príklad. Kolega vedľa vás vytiahol z pod nôh už tretieho pstruha. Vy vidíte, že na rybárskom prúte má povedzme mikro bieleho twistra. Čo však nevidíte je jeho jemný prívlačový prút s vrhacou záťažou do 5g, a perfektný prehľad o pohybe nástrahy. Môžete tiež vyskúšať rovnakú nástrahu na Vašom 20gr ( tiež jemnom ) prívlačovom prúte, ale bez toho, že by ste cítili kontakt vašej nástrahy s dnom a jemné kopnutia dravcov budete len bezcielne krútiť rybárskym navijakom a záber nie a nie prísť. Takže prvá rada, ak nemáte na lov s mikro twistrami výbavu a skúsenosti, je zlý nápad učiť sa tento spôsob lovu práve na rybárskych pretekoch. To isté platí aj o použití smáčikov a love s drobnými voblermi , na tento druh rybačky proste potrebujete špeciálne rybárske potreby.


      Čo však robiť ak sa na pstruhových pretekoch chcete skutočne len zabaviť a nechcete, alebo nemôžete investovať do výbavy, ktorá by bola vhodná na tie najjemnejšie nástrahy? Práve to sa Vám pokúsime sprostredkovať v tomto článku. Vychádzame z predpokladu, že vlastníte aspoň jeden, alebo dva primerane jemné prívlačové prúty, s vrhacou záťažou niekde okolo 10g – 20g, jednoducho žiadny pretekársky ultra-light ale jednoduchý jemný prívlačový prút. Pokiaľ nie ste skutočne vychytaný na drobné twistre úplne na ne zabudnite. Budete potrebovať nástrahy, ktoré dokáže obstojne viesť aj začiatočník a s ktorými budete mať vždy kontakt. Pre tento účel sa dokonale hodia drobné rybárske plandavky, ktoré sú priam predurčené na pstruhové chytanie.  



      Pri použití plandaviek bude dôležité neťahať nástrahu príliš rýchlo, aby ste ju neviedli pár centimetrov pod hladinou a tiež nie príliš pomaly aby ste neustále nezapierali o dno. Každú plandavku môžete ešte doplniť a drobný twister uevnený na trojháčik, alebo jednoháčik. Táto úprava síce skráti vaše hody ale pri prepadávaní nástrahy bude vaša plandavka pre rybu atraktívnejšia. To isté čo pre plandavky je platné aj pri použití rotačiek. Lov na rotačky sa dá tiež zvládnuť aj na trochu tvrdšom prúte a zaobídete sa bez špeciálnej výbavy.  


Základné rady – iné
     V poslednej časti článku by sme Vám radi poskytli niekoľko ďalších rád, ktoré sa netýkajú priamo vybavenia, ale v duchu nadpisu tohto článku ako s minimom skúseností zachytať slušný výsledok by sa Vám mohli zísť. V prvom rade platí. Rozmýšlajte ! Musíte vedieť prečo vašu nástrahu vediete tak ako ju vediete. Nemôžte len tak nezmyselne krútiť navijakom. Dívajte sa okolo seba a všímajte si kde máte kontakt s rybou. Zjednodušene môžeme povedať, že je dôležité aby ste čo najrýchlejšie zistili či sa ryba zdržiava skôr pri hladine, pri dne, alebo v stĺpci a tomu prispôsobili vedenie vašej nástrahy. Toto dokážete zvládnuť s tamer ľubovolnou nástrahou a je kľúčové aby ste to zvládli. Ďalšia dôležitá rada je. Dívajte sa ! Hlavne na to čo robia vaši susedia ak má každý váš sused po tri ryby a vy nič tak niečo robíte zle a veľmi rýchlo sa musíte vrátiť k prvej rade – Rozmýšlajte !



Posledná rada je skôr pripomenutím, aby ste nezabudli, že ste na pretekoch, snažte sa byť sústredený a nepodceniť žiadny záber. Na väčšine pretekov je dôležitejšie aby ste nemali v žiadnom kole nulu, než mať o dve ryby viac v kole kde sa Vám darí.

Autor : Rybárske potreby - www.slaviacentrum.sk














Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára