Vitajte


Vážení rybári, vítame vás v novom internetovom priestore, ktorého cieľom je sprostredkovať vám zaujímavé informácie a novinky z rybárskeho prostredia, ako aj množstvo doplnkov, ktoré určite ocenia aj poľovníci a turisti.

utorok 11. septembra 2012

Nástrahové rybky – Čerebla pestrá



Nástrahové rybky – Čerebla pestrá

Pod takmer neznámym latinským názvom Phoxinus phoxinus sa ukrýva u nás tiež nie príliš známa rybka Čerebla pestrá. V súčasnosti však odhadujeme, že o týchto zatiaľ pomerne obyčajných rybičkách si budú slovenskí rybári rozprávať ovela viac ako doteraz. Na našom trhu sa totiž objavili podľa nášho názoru veľmi zaujímavé nástrahové rybky a to práve Čereble.

Zhrňme si teda na začiatok niekoľko faktov ohľadne tejto rybárskej
nástrahy.

Otázka A:Neporuším pri love s touto nástrahou zákon? Nemôžem byť pokutovaný za prenášanie rybičiek z revíru do revíru?
Odpoveď A- Nástrahové rybky sú rybárske potreby a pochádzajú z umelého chovu, ktorý je určený špeciálne pre hospodárske účely. Tieto rybky nepochádzajú zo žiadneho revíru a preto ich podľa nášho názoru môžete úplne bez problémov používať. Niekoľkokrát sme o tom diskutovali aj s rybárskou strážou a všetko by malo byť v úplnom poriadku.

Otázka B:Rybky musia smrdieť od formaldehydu, alebo inej chémie, či nie?
Odpoveď B:Nie! Najcennejšie na technológii týchto nástrahových rybičiek je práve zloženie nálevu vďaka ktorému si rybky udržali prirodzený vzhľad a dokonca aj vôňu. Vďaka tomu sa jedná o skutočne jedinečné rybárske nástrahy, ktoré sa v ničom nelíšia od atraktívnosti obyčajnej živej rybičky.

Otázka C: Ak tieto nástrahové rybičky nesmrdia od chémie musia byť mäkké a rozmočené
Odpoveď C:Vôbec nie. Práve naopak nástrahové rybky sú tvrdšie ako čerstvé rybky a vďaka tomu sú ako nástraha veľmi praktické.

Otázka D: A berú na ne ryby?
Odpoveď D: Áno a vieme potvrdiť niekoľko krásnych zubáčov, takže lovu zdar.

A na záver by sme rybárom radi sprostredkovali niekoľko encyklopedických informácií o tomto živočíšnom druhu. Čerebla pestrá žije vo väčšine pstruhových a lipňových vôd. Čerebla je štíhla ryba s pomerne tupou hlavou a s velkými plutvami. Drobné šupinky pokrývajú len bok ryby inak je jej telo holé. Čerebla dorastá do dĺžky 10 – 12 cm a žije v hejnách, všetky ročníky pokope. Čereble sa živia bentosom, rastlinnou drťou a tiež menším hmyzom. V pstruhových vodách je čerebla veľmi významnou potravou pstruha. Čerebla je výborná nástraha na pstruhov a iné dravé ryby.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára